CategoriesΖαγοροχώρια

Γνωρίστε το χωρίο μας – Σκαμνέλι

Το χωριό μας

Το χιόνι λάμπει μέσα στο απαλό φως του χειμώνα και σε συνδυασμό με το γκρίζο φόντο της Ηπειρώτικης πέτρας, αναδεικνύει την μεγαλοπρέπεια του τοπίου του Ζαγορίου, μετατρέποντας τα μικρά του χωριά σε πανέμορφα στολίδια.

Υψόμετρο

Ένα από τα ορεινότερα και γραφικότερα χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου είναι το Σκαμνέλι, ο τόπος καταγωγής μας.

Χτισμένο σε υψόμετρο 1180 μέτρων περίπου δεσπόζει στις δυτικές πλαγιές του όρους Τύμφη και απλώνει τις πέτρινες γειτονιές του υπό το άγρυπνο βλέμμα της αλπικής φιγούρας της κορυφής «Τσούκα Ρόσσα» ή αλλιώς κόκκινη κορυφή.

Κάθε εποχή σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο έχει τη δική της γοητεία, ο χειμώνας όμως διατηρεί τα σκήπτρα, ασκώντας μία ιδιαίτερη έλξη στον επισκέπτη, μέσω του λευκού του πέπλου και του ανταριασμένου τοπίου.

Δημοφιλείς προορισμοί

Διαθέτει βασικές υποδομές για διαμονή και φαγητό, αν και αποτελεί ένα χωριό χαμηλών τόνων, που προτιμάται κυρίως από επισκέπτες που αναζητούν την πλήρη απόδραση από τις εντάσεις της καθημερινότητας.

Κοντινοί δημοφιλείς προορισμοί αποτελούν το Τσεπέλοβο (κεφαλοχώρι της περιοχής), το Καπέσοβο, οι Κήποι και το Μονοδένδρι. Απέχει 54χλμ. από τα Ιωάννινα και η διαδρομή που ακολουθείται είναι αυτή του Κεντρικού Ζαγορίου με προορισμό το Τσεπέλοβο. 3χλμ. μετά το Τσεπέλοβο ο επισκέπτης αντικρίζει τα γραφικά αρχοντικά του Σκαμνελίου που δεσπόζουν ανάμεσα στο καταπράσινο τοπίο.

Παρ’ όλες τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας το χωριό βιώνει σταδιακή συρρίκνωση του πληθυσμού του, λόγω του φαινομένου της αστικοποίησης.

Τοπία

Το χωριό μας θα εντυπωσιάσει τον επισκέπτη με τα καλοβαλμένα αρχοντικά του, τα πέτρινα στενά σοκάκια του και την πανοραμική θέα που προσφέρει η θέση που είναι κτισμένο. Τον χειμώνα η ιδιαιτερότητα του τοπίου με τις χιονισμένες σκεπές και τα κρύσταλλα πάγου που κρέμονται, θα αποζημιώσουν και τον πιο απαιτητικό φυσιολάτρη.

19ος αιώνας

Το Σκαμνέλι δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, αποτελώντας ένα από τα παλαιότερα χωριά του Ζαγορίου, ενώ ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισε κατά τον 19ο αιώνα, όπου και αριθμούσε πάνω από 1000 κατοίκους.

Δυστυχώς μεγάλο τμήμα του χωριού κάηκε το 1912, κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και αργότερα γνώρισε το μένος των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής, χάνοντας έτσι εξαιρετικά δείγματα της Ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής.

Πελασγικά Τείχη

Απέναντι από την κεντρική πλατεία του χωριού δεσπόζει ο εντυπωσιακός ναός των Αγίων Αποστόλων (κτίσμα του 1793).

Έξω από το χωριό στις παρυφές του Ραδιού διακρίνεται το επιβλητικό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής. Ένα ανηφορικό πέτρινο καλντερίμι θα σας οδηγήσει εκεί σε 10 περίπου λεπτά και μπροστά στα μάτια σας θα προβάλουν τα Πελασγικά Τείχη.

Πρόκειται για τεράστιους ογκόλιθους, προσαρμοσμένους σε ένα τείχος, μέρος του οποίου έχει πέσει με το πέρασμα του χρόνου. Ο όγκος των λίθων καθώς και ο αριστοτεχνικός τρόπος κατασκευής των Τειχών φανερώνει έργο ανθρώπων με πολύ μεγάλη μυϊκή δύναμη και ευρεία γνώση χρήσεως μηχανικών μέσων.

Γυφτόκαμπος

Ένας τόπος σπάνιας ομορφιάς και παράδοσης αιώνων, ο Γυφτόκαμπος, σε απόσταση 10 χλμ. περίπου από το Σκαμνέλι ολοκληρώνει μία θαυμάσια εμπειρία για κάθε επισκέπτη.

Μέσα σε έναν κατάφυτο χώρο από έλατα και πεύκα ο ταξιδιώτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει παλαιά οικήματα Σαρακατσαναίων κτηνοτρόφων, τα οποία λειτουργούν ως χώρος Μουσείου και αναπαριστούν τον τρόπο ζωής των Ηπειρωτών Σαρακατσαναίων που μετακινούνταν από τον ορεινό όγκο της Πίνδου στις εύφορες πεδιάδες της Ηπείρου, ασκώντας νομαδική ζωή. Από το 1979 και μετά έχει καθιερωθεί το ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου.