Τα Frida’s Berries είναι μια νεοσυσταθείσα
οικογενειακή επιχείρηση, η οποία δημιουργήθηκε από την αγάπη μας για τον τόπο
καταγωγής μας και το μεράκι μας να παρέχουμε ένα
υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας προϊόν, από την καρδιά του Ζαγορίου.

 

Έδρα της επιχείρησης είναι το Σκαμνέλι, ένα πανέμορφο, παραδοσιακό χωριό του Ζαγορίου
κτισμένο σε υψόμετρο 1180 μέτρων στους πρόποδες του όρους Τύμφη.

Από το χωράφι μας στο τραπέζι σας…

Τα χωράφια που εκμεταλλευόμαστε είναι ουσιαστικά κήποι εντός του οικισμού (κηπάρια στην τοπική διάλεκτο) οι οποίοι εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους του χωριού για την παραγωγή πατάτας και φασολιών.

 

 

Είναι πλούσιοι σε χώμα υψηλής ποιότητας και διαθέτουν άμεση πρόσβαση σε νερό άριστης ποιότητας που καταλήγει στο χωριό από πηγές του βουνού σε υψόμετρο 1600 περίπου μέτρων. Σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο κλίμα που επικρατεί στην περιοχή (άφθονες βροχές καθόλη τη διάρκεια του έτους, έντονη ηλιοφάνεια κατά τους θερινούς μήνες λόγω υψομέτρου, καθώς και περισσότερες από 200 ώρες παγετού το χρόνο), δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να παραχθεί μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ποικιλία φρούτων του δάσους  πλούσια σε γεύση, με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και την καθημερινή διατροφή.

 

Από τη στιγμή που θα βρεθεί ο κατάλληλος χώρος ξεκινάει ο δικός μας «Γολγοθάς». Ο κήπος καθαρίζεται και οργώνεται με παραδοσιακές τεχνικές ώστε να μπορεί να καλλιεργηθεί. Παρεμβάσεις προκειμένου να καλλωπιστεί το κηπάριο και να γίνει λειτουργικότερο, πάντα σεβόμενοι την παραδοσιακή ζαγορίσια αρχιτεκτονική, λαμβάνουν συχνά χώρα και δίνουν την αίσθηση της αρμονίας με το πανέμορφο τοπίο του χωριού μας.

Ο κήπος μετριέται και καθορίζεται ο αριθμός των σειρών που θα τοποθετηθούν καθώς και οι μεταξύ τους αποστάσεις, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα και στο φυτό να αναπτυχθεί επαρκώς και σε εμάς να συλλέξουμε τους πολύτιμους καρπούς του. Λόγω της πολυετούς εμπειρίας μας με τα φρούτα του δάσους προβαίνουμε σε μεταφυτεύσεις ριζών, όπου αυτό απαιτείται, δίνοντας στις υπόλοιπες τον απαραίτητο χώρο να «αναπνεύσουν» και να αναπτυχθούν.

Τα φυτά που αποχωρίζονται το αγαπημένο τους χώμα με ιδιαίτερη προσοχή τοποθετούνται άμεσα σε νέο χώρο, κατάλληλα προετοιμασμένο να τα υποδεχθεί, δίνοντας σε εμάς τη δυνατότητα να αυξήσουμε τη παραγωγή μας, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα των φρούτων που σας προσφέρουμε.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της φύτευσης, τοποθετείται υπερσύγχρονο σύστημα ποτίσματος, με την μορφή της συνεχούς στάλαξης, εξασφαλίζοντας στα φυτά μας το πολυτιμότερο αγαθό, που απλόχερα μας έχει χαρίσει ο τόπος μας, νερό από τις πεντακάθαρες πηγές του όρους Τύμφη.

Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου τα φυτά κλαδεύονται, προκειμένου να απομακρυνθούν τα «ταλαιπωρημένα» και συνήθως ξερά κλωνάρια τους, δίνοντας ταυτόχρονα χώρο στα νέα που ξεπετάγονται να μεγαλώσουν όσο χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν τον βαρύ χειμώνα που τους περιμένει.

Στη συνέχεια τοποθετείται βιολογικό λίπασμα στους λάκκους τους, που δεν είναι τίποτα άλλο από την κοπριά που παράγεται από τα ζώα των κτηνοτρόφων του χωριού μας. Σεβόμενοι απόλυτα το περιβάλλον και τους πόρους που η φύση μας προσφέρει, συμβάλλουμε και εμείς με τη σειρά μας σε μια αειφόρο ανάπτυξη και στη δημιουργία ενός προϊόντος εξ’ ολοκλήρου απαλλαγμένο από οποιαδήποτε μορφή σύγχρονης καλλιέργειας.

Μετά το πέρας του βαρύ χειμώνα κι ενώ για μέρες ολόκληρες τα φυτά μας βρίσκονται κάτω από ένα παχύ στρώμα χιονιού, έρχεται επιτέλους η πολυπόθητη άνοιξη, δίνοντας τους το έναυσμα να ξυπνήσουν από το λήθαργο. Λίγες μέρες ηλιοφάνειας αρκούν για να πρασινίσει ο τόπος και να αναδειχθούν τα πανέμορφα λευκά τους άνθη, σημάδι της επερχόμενης καρποφορίας. Ακολουθεί μία ακόμα γενναία δόση από το βιολογικό μας λίπασμα, ώστε να δυναμώσουν τα φυτά μας και να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους τον πολύτιμο καρπό τους.

Από τα μέσα Ιουνίου και μετά η εικόνα των κήπων μας φαντάζει σαν μία παλέτα χρωμάτων, όπου το καταπράσινο των φυλλωμάτων εναλλάσσεται αρμονικά με την ποικιλία χρωμάτων των καρπών μας.

Η συγκομιδή λαμβάνει χώρα με την παραδοσιακή μέθοδο του μαζέματος με το χέρι.

Άλλωστε δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά καθώς μιλάμε για ιδιαίτερα ευαίσθητα φρούτα, που απαιτούν προσεκτικές κινήσεις για να μην τραυματιστούν. Η περίοδος συγκομιδής δύναται να διαρκέσει έως και δύο μήνες, καθώς παράγοντες όπως οι ιδιαιτερότητες του κάθε φρούτου και τα παιχνίδια του καιρού παίζουν σημαντικό ρόλο.

Από τη στιγμή που οι καρποί συλλεχθούν μεταφέρονται άμεσα στον εργαστηριακό χώρο της επιχείρησής μας, προκειμένου να καταψυχθούν σε εξειδικευμένο μηχάνημα βαθιάς κατάψυξης (shock freezer) στους -30⁰.

Με αυτό τον τρόπο διατηρούν ακέραια όλα τα θρεπτικά τους συστατικά και αφού αποψυχθούν από εσάς καταναλώνονται ως φρέσκα σε οποιαδήποτε μορφή και αν αποφασίσετε. Μέρος της παραγωγής μας χρησιμοποιείται για την παρασκευή σπιτικών μαρμελάδων, είτε με αυτούσιο το φρούτο ή με συνδυασμούς φρούτων που έχουν ήδη δοκιμαστεί από εμάς, δίνοντας σας την δυνατότητα να απολαύσετε νέες γεύσεις από την καρδιά του Ζαγορίου.

Παράλληλα με την χρήση επαγγελματικού ξηραντήρα φρούτων, δημιουργούμε για εσάς εξαιρετικά γευστικά αποξηραμένα φρούτα, σε κάθε πιθανό συνδυασμό, με σκοπό να προσφέρουμε μία ευρεία γκάμα προϊόντων, σεβόμενοι απόλυτα όλα όσα η Ζαγορίσια Γη μας προσφέρει.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να κάνουμε το όνειρο μας πραγματικότητα, δημιουργώντας από το μηδέν μία επιχείρηση που σκοπό έχει την ανάδειξη του τόπου μας και των δυνατοτήτων του, προσφέροντας σε εσάς παραδοσιακά προϊόντα της Ελληνικής γης με αγάπη, μεράκι και σεβασμό στο περιβάλλον. Σε αυτή μας την προσπάθεια σύμμαχοι είστε όλοι εσείς…

 

Με εκτίμηση,

Οικογένεια Χατζηγιάννη

Επισκεφθείτε το Κατάστημά μας