CategoriesΓνωρίστε τα Fridas Berries

Κόκκινο Σμέουρο

Το κόκκινο σμέουρο (raspberry, framboise) ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών και η βασική του διαφορά με το βατόμουρο έγκειται στο γεγονός ότι το σμέουρο είναι κοίλο εσωτερικά.

Αποτελεί έναν πολυετή αυτοφυούμενο θάμνο, που ξεπερνάει τα 2 μέτρα σε ύψος και διαθέτει ελαφρώς αγκαθωτό βλαστό. Ανθοφορεί κατά τους μήνες Απρίλιο – Μάιο, τα άνθη του είναι μικρά και λευκά, ενώ οι καρποί του κόκκινοι.

Καλλιεργείται περίπου από το 2000 π.χ. λόγω των ιδιαίτερων φαρμακευτικών ιδιοτήτων. Βρίσκει ευρεία εφαρμογή στην ζαχαροπλαστική, δύναται να ενταχθεί στα πλαίσια μίας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής, ενώ τα τελευταία χρόνια γνωρίζει αυξημένη ζήτηση σε μορφή μαρμελάδας και αποξηραμένου φρούτου.

Το κόκκινο σμέουρο αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και φυτικές ίνες.

Έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς συνδέεται άμεσα με την πρόληψη της κυτταρικής καταστροφής του οργανισμού. Έχει παρατηρηθεί ότι οι ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι πολυφαινολικές ενώσεις που περιέχονται στο κόκκινο σμέουρο, καταστέλλουν τις φλεγμονές, ενώ η αντιοξειδωτική δράση τους βοηθάει στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.